Uncategorized

Energiegel puur natuur

Zoals waarschijnlijk iedereen voor zijn eerste marathon ging ik op zoek naar een goede energiegel. En wat vind je dan? Een ongelooflijk groot en vooral onoverzichtelijk aanbod. Energiegels die vaak heel duur zijn en/of (meestal een boel chemische) ingrediënten bevatten die ik liever niet wil of niet ken. En ze zijn sowieso heel on-ecologisch verpakt.  Op zoek naar een natuurlijker alternatief kwam ik bij de producten van Innerme, waar ik op zich wel fan van ben. (En als ik er één commerciële zou aanraden, zou  het ongetwijfeld die zijn.) Maar ook daarvan lees ik de ingrediënten en dan zie ik dat het voornamelijk rijststroop is met kruiden (o.a. Ginseng) en supplementen (o.a. koninginnebrij). Super! Maar … dat kan ik eigenlijk ook gewoon zelf, goedkoper waarschijnlijk én milieuvriendelijker (qua verpakking alleszins).

Zoektermen ‘energiegel’ en ‘recept’ brachten mij wat extra inspiratie en mijn eerste eigen energiegel werd getest en goedgekeurd tijdens de Strandmarathon van Den Haag, op 9 januari 2016. Ik weet het, je allereerste marathon is niet het ideale moment om zo’n gel voor de eerste keer uit te proberen. De zoektocht naar een goede gel had langer geduurd dan gedacht. Waarschijnlijk omdat ik te goed wist wat ik wilde en vooral vond wat ik niet wilde. En ik was er redelijk gerust in dat de gel met enkel natuurlijke en pure ingrediënten geen problemen zouden geven.

Het recept


Basis

Bijvoorbeeld voor een marathon gebruik ik

  • 80 g ongeraffineerde rijststroop
  • 80 g (lopende) biologische pure (zonder toegevoegde suiker) en rauwe (op de verpakking meestal aangeduid als ‘onverwarmd’) honing
  • 80 g citroen- of limoensap (Je kan vers sap gebruiken, maar je kan ook kiezen voor een flesje. Let dan er dan wel op dat je kiest voor zuiver sap zonder toevoegingen en van biologische kwaliteit.)
  • 1/8 tl kaneel
  • 1/8 tl himalyazout (of ongeraffineerd zeezout)

Toevoegingen naar smaak en behoefte

  • Guarana
  • en/of Ginseng
  • en/of koninginnenbrij

Ik voeg bijvoorbeeld een Red Energy-flesje toe, of een dopje Ginseng van Ortis.

Je roert de ingrediënten in een kom gewoon even door elkaar.

Belangrijk is vooral dat de nutriënten in de gel van nature in de pure ingrediënten zitten waardoor ze ook op een heel natuurlijke en makkelijke manier opgenomen worden, zonder al te veel risico dat je ze niet verdraagt. Ook voor de kruiden en/of supplementen die je toevoegt is het erg belangrijk voor goede en natuurlijke kwaliteit te kiezen. En hier lijkt het mij wel aangewezen op voorhand even uit te proberen wat ze met je doen. Ik hou nogal van eenvoud om je systeem niet teveel uit te dagen. Hoe eenvoudiger hoe makkelijker alles wordt verteerd en opgenomen. Ik hou het meestal bij Guarana omdat ik dat gewoon ben (en ook lekker vind) en me er goed bij voel.

De verpakking


Ik vond ze toevallig in de plaatselijke Running Center, de Scott Flask Soft Bottle van 250ml. Ideale inhoud voor ’n marathon. En naarmate je je flesje leegzuigt, verliest het ook zijn volume. En – dat was de belangrijkste reden om op zoek te gaan naar iets herbruikbaar: Geen verpakking die je elke vijf kilometer moet zien kwijt te geraken. In ’t beste geval vind je net dan een vuilnisemmer langs de route. Anders moet je ’t plakkerige ding ergens in een zak van je loopvest, heupriem of rugzak proppen. Jammer genoeg belanden ze vaak ook gewoon op de grond.

Andere (trail)running-merken hebben vergelijkbare flesjes. Voor mij is kwaliteit weerom belangrijk. Ik ben geen fan van de combinatie plastiek en voeding, maar om evidente redenen is een glazen of metalen fles meezeulen op een lange trail of loop geen optie. Voor één keer dus toch plastiek maar dan graag duurzaam en zeker ook BPA- en PVC-vrij. En liefst ook makkelijk uit te wassen, dus een voldoende grote opening is welkom. Ze worden verkocht als handige waterflesjes, maar als je je gel er in gaat stoppen, wil je ’t ook echt wel weer proper krijgen.

Ik hoop dat dit recept lopers en andere duursporters kan inspireren om te gaan experimenteren met natuurlijke en afvalarme energiegels. Deel gerust je eigen ervaringen en/of recepten hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *